De WOZ-waarde van woningen heeft een record bereikt en dat is zowel goed als slecht nieuws.
In vier jaar tijd is de WOZ-waarde van woningen niet zo hard gestegen als nu. Voor heel Nederland steeg de WOZ-waarde gemiddeld met 7,8 procent. Daarmee kwam komt de gemiddelde WOZ-waarde uit op een record van 248.000 euro, bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De WOZ-waarde loopt echter een jaar achter op de werkelijke woningprijzen. De gemiddelde verkoopprijs lag in januari 2019 zo’n 50.000 euro hoger op 302.157 euro.
WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’ en geldt voor huizen en bedrijfspanden. Gemeenten schatten de WOZ-waarde op basis van een taxatie. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die in de buurt zijn verkocht. Zowel huurders als eigenaren van woningen krijgen de WOZ-waarde toegestuurd.
De WOZ-beschikking valt begin 2020 weer op de mat. Daarop is de WOZ-waarde van 1 januari 2019 te zien.
Een hoge WOZ-waarde is zowel heuglijk als somber nieuws. Business Insider noemt hier twee voordelen en twee nadelen van een hoge WOZ-waarde.
Nadelen
De gemeentebelasting gaat omhoog
Laten we eerst met het slechte nieuws beginnen. Als woningeigenaar betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente. Dit is een percentage van de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer OZB je betaalt.
Het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting valt hoger uit
Daarnaast is de WOZ-waarde ook de basis voor het eigenwoningforfait. Dat is het bedrag dat de Belastingdienst ziet als inkomsten uit eigen woning. Als woningeigenaar moet je dit bedrag optellen bij je inkomen op de belastingaangifte.
Het eigenwoningforfait hangt samen met de hypotheekrente: aan de ene kant moet je als huiseigenaar het eigenwoningforfait optellen bij je belastbare inkomen. Tegelijk mag je de de rentelasten van je hypotheek in mindering brengen op het belastbare inkomen. De hypotheekrenteaftrek is dus de som van van het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente.
Het eigenwoningforfait is wederom een percentage van de WOZ-waarde. Dit is percentage is verlaagd in 2019 en ligt voor het gros van de huiseigenaren op 0,65 procent.
Je zou denken dat de verlaging van het eigenwoningforfait huiseigenaren voordeel oplevert, maar dat is nu niet het geval. Business Insider schreef eerder hoe het voordeel teniet wordt gedaan als de WOZ-waarde met 7 procent stijgt.
De daling van het eigenwoningforfait in 2019 wordt relevant in 2020. Dan doen je aangifte over het belastingjaar 2019. Daarvoor pak je de WOZ-beschikking die begin 2019 op de mat is gevallen, met als peildatum voor de WOZ-waarde 1 januari 2018.
Bij een woning van twee ton is het eigenwoningforfait met het verlaagde tarief van 0,65 procent even hoog als het jaar daarvoor.
Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is? Lees dan dit artikel: De WOZ-waarde van je woning valt uiterlijk eind februari op de mat – bezwaar maken loont bijna altijd als je vermoedt dat-ie te hoog is
Voordelen
Hogere WOZ-waarde kan lagere hypotheekrente betekenen
Uiteraard voelt het goed als je woning in waarde stijgt. En misschien blijft het niet alleen bij een gevoel als je de hypotheekpapieren er even bij pakt.
Woningeigenaren met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), betalen een risico-opslag bovenop hun rente. Die opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de de hoogte van de hypotheek.
Als die verhouding verandert, kun je wellicht in aanmerking komen voor een lagere risico-opslag. De verhouding marktwaarde/hypotheek kan veranderen omdat je (extra) hebt afgelost, maar de verhouding verandert ook als je woning meer waard wordt.
Het zou zomaar kunnen dat je met de sterk gestegen huizenprijzen van afgelopen tijd, minder risico-opslag hoeft te betalen. In dat geval kun je met een WOZ-beschikking bij de bank aankloppen. Bedenk wel dat de WOZ-waarde een jaar achterloopt op de werkelijke huizenprijzen.
Daarom is het misschien handig om ook een taxatierapport te laten opstellen, sommige geldverstrekkers eisen dat ook. Bovendien verschilt het beleid omtrent risico-klassen per geldverstrekker. Maar een beschikking waarop een hogere WOZ-waarde te zien is, is in ieder geval een mooi kattenbelletje om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.
Lees in dit verband ook: Lagere hypotheekrente doordat je aflost of je huis meer waard wordt? Dit zijn de verschillen tussen 10 grote geldverstrekkers
Je kunt een hogere huur vragen als je gaat verhuren
Misschien ga je je koophuis verhuren. In dat geval is een hoge WOZ-waarde ook voordelig. Om de huurprijs te bepalen, moet je uitgaan van de puntentelling in het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Het aantal punten bepaalt hoe hoog de huur mag zijn en of je de woning in de vrije sector kunt verhuren.
Met een bepaald aantal punten kun je een huur vragen boven de liberalisatiegrens van 720 euro. Eenmaal boven die grens hoef je je niet te houden aan maximale huurprijzen.
Als verhuurder komt het dus goed uit als je veel punten kunt scoren. Verhuurders krikken het aantal punten op door de woning bijvoorbeeld op te knappen. Een hoge WOZ-waarde levert echter ook veel punten op, en daar hoef je niets voor te doen.
Update 17-9-2019: Het kabinet neemt maatregelen tegen de invloed van de hoge WOZ-waarde op de huurprijzen. De WOZ-waarde telt straks minder zwaar mee.
Meer weten over het vaststellen van de huurprijs? Lees dan het volgende artikel: Geld verdienen door een eigen woning te verhuren: dit moet je weten over de huurprijs, het huurcontract en de bijbehorende valkuilen